ADHD bij kinderen

Misschien herken je het wel. Je kind kan moeilijk stil zitten, doet van alles tegelijk en is vaak erg dromerig. Misschien vraag je je af of je kind ‘gewoon’ druk is, of dat er meer speelt. Het kan zo zijn dat je kind ADHD heeft. Dit is stoornis waarbij de hersenen anders reageren op prikkels dan bij andere kinderen. Lees op deze pagina alles over ADHD bij kinderen.

ADHD kenmerken kind

Er is  een aantal symptomen waaraan je ADHD bij kinderen kunt herkennen. De eerste ADHD kenmerken komen vaak aan het licht wanneer je kind 3 of 4 jaar is, maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd naar boven komen. We noemen ADHD een ontwikkelingsstoornis. Zo’n stoornis belemmert de ontwikkeling van een kind of jongere en is op latere leeftijd vaak moeilijk te herkennen of behandelen. De problemen komen terug in meerdere levensgebieden: in het gezin, in sociale contacten, maar bijvoorbeeld ook op school. Kenmerken van ADHD bij kinderen zijn onder andere hyperactiviteit en concentratieproblemen.

Hyperactiviteit

Hyperactiviteit en impulsiviteit kun je vaak als volgt herkennen. Je kind:

  • rent voordurend rond en wil overal op klimmen;
  • praat veel;
  • kan niet stil blijven zitten;
  • wiebelt veel op de stoel en/of beweegt veel met zijn of haar handen;
  • heeft moeite met stil zitten en ontspannen;
  • kan moeilijk rustig spelen.

Concentratieproblemen

Naast hyperactiviteit hebben kinderen met ADHD vaak ook last van concentratieproblemen. Concentratieproblemen bij je kind herken je vaak aan onderstaande symptomen. Je kind:

  • is snel afgeleid;
  • is vaak iets kwijt;
  • heeft moeite met het afmaken van taken;
  • vergeet snel iets;
  • kan slecht luisteren.

Het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen of je kind wel of geen ADHD heeft. Daar is goed onderzoek voor nodig. Er zijn vaak ook andere redenen waarom een kind druk kan zijn, bijvoorbeeld door problemen in het gezin of bepaalde angsten. Het stellen van de juiste diagnose is erg belangrijk. Heeft jouw kind de diagnose ADHD gekregen? Dan kun je bij Eleos terecht voor hulp. Bij Eleos doen we ook onderzoek om de diagnose ADHD te kunnen stellen.

ADHD bij kinderen – medicatie en behandeling

Wanneer je kind de diagnose ADHD heeft gekregen, kan dat verschillende emoties oproepen. Verdriet, omdat je kind een stoornis heeft. Maar wellicht ook opluchting, omdat je nu weet waarom je (met je) kind tegen bepaalde problemen aanloopt. Het veranderen van de manier waarop je kind reageert is niet eenvoudig. Het vraagt om inzicht en doorzettingsvermogen, maar ook om de juiste behandeling. En soms ook om medicijnen.

Enkele voorbeelden van behandelingen die we kunnen inzetten zijn gedragstherapie en psychosociale interventies. Deze therapieën hebben als doel om het gedrag van je kind te beïnvloeden. Tijdens de behandelingen richten we ons daarbij niet alleen op het kind zelf, maar ook op belangrijkste mensen om het kind heen. Denk bijvoorbeeld aan ouders, leraren en oppasopa’s en -oma’s. Deze mensen spelen namelijk een belangrijke rol in het leiden van bepaald gedrag bij je kind.

Soms zijn er medicijnen nodig. Deze medicijnen verminderen hyperactiviteit en verbeteren het concentratievermogen. Bij ADHD kunnen we de volgende medicijnen inzetten:

  • Methylfenidaat (Ritalin).
  • Clonidine (Dixarit).
  • Dexamfetamine (Amfexa).
  • Atomoretine (Strattera).

Deze medicijnen kunnen ADHD niet genezen, maar kunnen kinderen wel helpen om hun gedrag en problemen beter in de hand te houden. Bij Eleos werken artsen die samen met jou bekijken wat het best werkende medicijn is.

Omgaan met kinderen met ADHD

Het opvoeden van een kind met ADHD kan een grote uitdaging zijn en heeft vaak impact op het hele gezin. Hoe ga je om een kind dat ADHD heeft? Kun je een kind met ADHD ook straf geven? Eleos heeft een aantal tips op een rijtje gezet die je mogelijk kunnen helpen:

  • Breng structuur aan. Structuur , overzicht en duidelijke routines zijn voor kinderen met ADHD erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat er duidelijke huisregels zijn en probeer gemaakte afspraken zoveel mogelijk na te komen. Probeer verder ook om maar één vraag of onderwerp tegelijk te bespreken. Dat maakt het communiceren met je kind vaak makkelijker en leuker.
  • Positief stimuleren. Mensen en kinderen met ADHD worstelen vaak met een laag zelfbeeld en hebben vaak weinig zelfvertrouwen. Het komt vaak voor dat mensen en kinderen met ADHD continue gecorrigeerd worden in hun gedrag. Dat kan voor veel frustratie zorgen, zowel bij jezelf als bij je kind. Het is daarom bij een kind met ADHD extra belangrijk om hem of haar positief te stimuleren. Hierdoor zal het zelfvertrouwen groeien.
  • Gepast straffen. ADHD mag nooit excuus zijn voor slecht gedrag. Wel is het bij kinderen met ADHD extra belangrijk om gepast en snel te straffen. Zeggen dat je kind volgend weekend niet met een vriendje of vriendinnetje mag spelen, omdat hij of zij nu iets verkeerds heeft gedaan, werkt dus niet. Dan is je kind allang vergeten wat hij of zij verkeerd heeft gedaan.
  • Stimuleer zelfstandigheid. Voor een goede ontwikkeling is het erg belangrijk dat je je kind met ADHD zoveel mogelijk stimuleert om zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Probeer je kind dus niet teveel te beschermen.
  • Laat je kind sporten. Door te sporten kan je kind de nodige energie kwijt.

Er kan veel op je af komen wanneer je een kind met ADHD opvoedt. Voel je daarom niet bezwaard om tijdig om hulp te vragen of om een training te volgen. Dat is geen teken van zwakte, maar een teken dat je je kind en jezelf het beste gunt.